Preporučuje se za: Svakoga
Period: April – Novembar
Šta ponijeti: Udobna obuća i odjeća, sunčane naočale, kremu za sunce, novac za suvenire
Uslovi: Proslečno aktivne osobe
Nivo zahtjevnosti: Srednje zahtjevna tura
Minimalno godina: Djeca ispod 12 godina uz prisustvo roditelja / trenera
Vrijeme trajanja: 8 dana / 7 noći
Cijena: 745€
Rezervacije: +38761343420

Dan 1: Dolazak i turistički obilazak grada Sarajeva

Dolazak, smještaj i ručak na Baščaršiji.
Poslije ručka obilazak stare jezgre grada iz 15-og vijeka (Baščaršija, Gazi Husrefbegova džamija, Gazi Husrefbegov bezistan, Sebilj, Svrzina kuća, gradska vijećnica, Katedrala Srca Isusova, Latinska ćuprija – Principov most, Morića Han, kuća Sevdaha, Avaz toranj).

Slobodne aktivnosti, večera i noćenje u Sarajevu.

Dan 2: Brdsko biciklistička tura (Igman – Bjelašnica – Lukomir)

Poslije doručka organiziranim prijevozom odlazak na olimpijsku planinu Igman. Zaduživanje opreme i početak brdsko biciklističke ture makadamsko-asfaltnim putem do najvišeg bosanskog sela Lukomir. Tokom ture možete da uživate u olimpijskim planinama Igmanu i Bjelašnici, kao i u netaknutoj prirodi sela Lukomir. Dužina ture je oko 25 km, a traje oko 3 sata, što zavisi od tempa vožnje. Ručak je organiziran u Lukomiru, kao i turistički obilazak sela sa posjetom nekropoli stećaka i vodopadu Pruće. Noćenje i večera su organizirani u Lukomiru.

Sva potrebna oprema za brdski biciklizam je obezbijeđena (brdsko biciklo, kaciga, ruksak, bočica). Učesnici treba da obezbijede odjeću i obuću, kao i dodatnu presvlaku.

Dan 3: Brdsko biciklistička tura (Lukomir – Visočica – Boračko jezero)

Poslije doručka zaduživanje opreme i početak ture biciklom po makadamu preko Studenog potoka do sela Umoljani. Nakon pauze, nastavak ture asfaltom preko planine Visočice do Boračkog jezera, gorskog oka Hercegovine. Organiziran ručak u restoranu kraj rijeke Neretve. Trajanje ove ture je oko 7 sati, što zavisi od tempa vožnje. Noćenje i večera su organizirani na Boračkom jezeru.

Sva potrebna oprema za brdski biciklizam je obezbijeđena (brdsko biciklo, kaciga, ruksak, bočica za vodu). Učesnici u turi treba da obezbijede odjeću i obuću, kao i dodatnu presvlaku.

Dan 4: Brdsko biciklistička tura (Sovići – Šćit, Ramsko jezero – park prirode Blidinje)

Poslije doručka organiziranim prijevozom odlazak na startno mjesto brdsko biciklističke ture – selo Sovići. Zaduživanje opreme i početak brdsko biciklističke ture makadamom do Ramskog jezera i franjevačkog samostana Šćit. Turistički obilazak i nastavak ture do parka prirode Blidinje. Tokom ture možete vidjeti nekropole stećaka i uživati u netaknutoj prirodi koja se pruža tokom vožnje. Pauza za ručak u restoranu Hajdučke Vrleti i turistički obilazak. Trajanje ove ture je oko 6h, što zavisi od tempa vožnje. Noćenje i večera su organizirani u Hostelu Stećak u Konjicu.

Sva potrebna oprema za brdski biciklizam je obezbijeđena (brdsko biciklo, kaciga, ruksak, bočica). Učesnici treba da obezbijede odjeću i obuću, kao i dodatnu presvlaku.

Dan 5: Brdsko biciklistička tura (Boračko jezero – Ruište – Potoci – Mostar)

Poslije doručka zaduživanje opreme i početak brdsko biciklističke ture s Boračkog jezera makadamsko-asfaltnim putem do planine Ruište (pauza za ručak). Tokom vožnje pruža se prelijep pogled na Boračko jezero, a također se mogu posjetiti i nekropole stećaka koje datiraju iz 15 vijeka. Nastavak vožnje desnom stranom rijeke Neretve do grada Mostara i dolazak ispod Starog mosta. Ovu brdsko biciklističku turu magazin National Geographic je uvrstio u top 10 destinacija u Evropi koje treba posjetiti i doživjeti. Trajanje ove ture je oko 5 sati, što zavisi od tempa vožnje. Noćenje i večera su organizirani u Mostaru.

Sva potrebna oprema za brdski biciklizam je obezbijeđena (brdsko biciklo, kaciga, ruksak, bočica). Učesnici treba da obezbijede odjeću i obuću, kao i dodatnu presvlaku.

Dan 6: Biciklistička tura Hercegovine (Mostar – Međugorje – vodopad Kravice – Počitelj – Blagaj)

Doručak. Organiziranim prijevozom odlazak u Mostar i početak biciklističke ture do Međugorja uz turistički obilazak. Za Međugorje je vezana priča o Gospi koja se ukazala i zbog toga svake godine dolazi veliki broj turista iz cijelog svijeta. Nakon posjete Međugorju odlazak na vodopad Kravice. Vodopad Kravice je prirodni fenomen nalik na Niagarine slapove, gdje se vodeni luk širine preko 150 metara obrušava s visine od 30 metara stvarajući veliki huk i rosnu kišu. Ručak, druženje i fotografisanje na vodopadima.

Po povratku, posjeta srednjovjekovnom otomanskom gradu Počitelju, koji je smješten na lijevoj obali Neretve. Na ovom mjestu, bosanski Kralj Tvrtko izgradio je tvrđavu 1383. godine, koju je Osmansko carstvo osvojilo 1471., gdje su se zadržali sve do 1878. godine, što se vidi iz mnogobrojnih spomenika iz osmanskog perioda. Dolazak u grad Blagaj, na rijeci Buni, srednjovjekovni grad Humske države iz koje je polovinom XV. vijeka nastala današnja Hercegovina. S ruševina starog grada ili Kule Herceg Stjepana, koja je izgrađena na strateškom položaju, na hridinama iznad izvora rijeke Bune, pruža se prelijepa panorama doline Neretve. Odlazak u Mostar. Turistički obilazak kulturno-historijskih spomenika grada Mostara: Stari most (UNESCO), stari grad kujundžiluk, Kriva ćuprija, Karađoz-begova džamija, Kule Tara i Halebija, Muzej Hercegovina. Večera i noćenje su organizirani u Mostaru.

Sva potrebna oprema za biciklističku turu je obezbijeđena (brdsko biciklo, kaciga, ruksak, bočica). Učesnici treba da obezbijede odjeću i obuću, kao i dodatnu presvlaku.

Dan 7: Brdsko biciklistička tura (Čapljina – Hutovo blato – Hutovo – Vjetrenica (Zavala)

Poslije doručka organiziranim prijevozom odlazak na startno mjesto ture – selo Višići kraj Čapljine. Zaduživanje opreme i početak brdsko biciklističke ture makadamom uz Hutovo blato, ptičiji rezervat, do sela Hutovo. Tokom ture može se vidjeti stara Ćirina pruga, mostovi i tuneli uz fenomenalan pogled na Hutovo blato. Dolazak do pećine Vjetrenice i turistički obilazak. Pauza za ručak u restoranu „Zavala“ i organiziranim prijevozom povratak u Mostar. Trajanje ove ture je oko 6 sati, što zavisi od tempa vožnje. Noćenje i večera su organizirani u Mostaru.

Sva potrebna oprema za brdski biciklizam je obezbijeđena (brdsko biciklo, kaciga, ruksak, bočica). Učesnici treba da obezbijede odjeću i obuću, kao i dodatnu presvlaku.

Dan 8: Odlazak

Poslije doručka odlazak turista organiziranim prijevozom na aerodrom u Sarajevo.

Aranžman uključuje
– Profesionalne turističke vodiče
– Sedam (7) noćenja / Osam (8) dana (noćenje u hotelima 3* i 4*)
– Obroke i piće uz obroke po danu (doručak, ručak, večera)
– Brdsko biciklističke (licencirani vodiči, oprema, osiguranje)
– Turistički obilazak gradova: Sarajevo, Konjic, Mostar, Međugorje, Počitelj, Blagaj
– Organizirani prijevoz za aktivnosti predviđene aranžmanom
– CD sa fotografijama
– Cjelokupna organizacija putovanja