Preporučuje se za: Svakoga
Period: April – Novembar
Šta ponijeti: Udobna obuća i odjeća, sunčane naočale, kremu za sunce, novac za suvenire
Uslovi: Prosječno aktivne osobe
Nivo zahtjevnosti: Jednostavna tura
Minimalno godina: Djeca ispod 10 godina uz prisustvo roditelja / trenera
Vrijeme trajanja: 8 dana / 7 noći
Cijena: 689€
Rezervacije: +38761343420

Dan 1: Dolazak i posjeta Titovom bukeru

Dolazak na aerodrom u Sarajevu(Mostar Tuzla), prijevoz do Konjica i smještaj u Apart& Hostelu Stećak. Obilazak Titovog bunkera.

Posjetit ćemo Titov bunker ili ARK, odnosno Atomsku Ratnu Komandu, koji se smatra jednom od najstrožije čuvanih tajni bivše Jugoslavije. Bunker se gradio punih 26 godina (1953. – 1979.) i jedna je od najvećih investicija sa utrošenih 4.6 milijardi američkih dolara. Ovo podzemno atomsko sklonište sa najdubljom točkom od 280 m je moglo izdržati atomski napad do 25 kilotona. U bunkeru postoji nekoliko prinudnih izlaza koji nisu prikazani na mapu i vode na vrh planine Zlatar, ispod koje je i izgrađen. ARK se prostire na 6,400 m2 sa preko stotinu prostorija. Ovaj ogroman objekat sadrži konferencijske sale, urede, komunikacijski blok, blokove za vodu, naftu, klimu i još mnogo toga. Izgrađen je da bi mogao zaštititi 350 ljudi, odnosno vojni i državni vrh bivše Jugoslavije u slučaju atomskog napada. U bunkeru su mogli ostati šest mjeseci bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom. Pored mnogih blokova koji se u bunkeru nalaze, jedan od najzanimljivijih je Titova privatna rezidencija.

Nakon ručka, posjeta kulturno-historijskog naslijeđa (Zavičajni muzej, Stara kamena ćuprija, muzeji drvorezbarstva „Mulićev rekord“ i „Rukotvorine Nikšić“, nekropola stećaka na Vardi).

Noćenje u Apart &Hostelu Stećak u Konjicu.

Dan 2: Planinarski pohod na hercegovačke Himalaje (planina Prenj)

Poslije doručka, obezbijeđenim prijevozom učesnici kreću do polazne tačke, mjesta Tisovica (Prenj). Teoretska i praktična priprema od strane licenciranih vodiča učesnicima planinarskog pohoda. Iz Tisovice (1300 m), jedne od najljepših dolina u BiH koja se proteže dužinom od 5 km i nalazi u srcu hercegovačkih Himalaja, polazi planinarska staza ka najvišim vrhovima planine Prenj. Iz Tisovice vodi planinarska staza kroz crnogoričnu šumu do planinarske kuće Vrutak (1650 m), u vrhu doline Tisovice. Od planinarske kuće Vrutak markirani put vodi uzbrdo ka prenjskim velikanima Otiš (2093 m) i Zelena Glava (2155 m), te izlazi na sedlo koje veže pomenute vrhove.

Ova jednodnevna tura traje oko 6 sati, ovisno o fizičkoj spremnosti članova tima. Pohod na vrh Prenja se organizira uz kraće pauze (fotografisanje, užina / lunch paket). Prenj, odnosno hercegovački Himalaji, se smatra najatraktivnijom planinom u BiH. Vrhovi Prenja su uzbudljivi i privlačni za planinare koji uživaju u čarima netaknute prirode. Noćenje sa večerom je organizirano u Apart&Hostelu Stećak u Konjicu.

Učesnici treba da obezbijede odjeću i obuću, kao i dodatnu presvlaku. Mi ćemo obezbijediti lunch paket (sendvič, sok, voćka, čokoladica).

Dan 3: Rafting na Neretvi, kristalno čistoj i pitkoj rijeci

Nakon doručka sa organiziranim prijevozom učesnici idu na polazno mjesto rafting, selo Glavatičevo. Po dolasku, zaduživanje opreme i teoretska i praktična priprema od strane licenciranih rafting skipera/vodiča.

Kad krene rafting tura prema Malom kanjonu i ušću rijeke Rakitnice, kratke pauze za fotografiranje i plivanje će biti uključene. Rafting se nastavlja sa kraćim pauzama za fotografiranje, plivanje, ronjenje i skakanje sve dok ne stignemo do Ljute, gdje se završava rafting tura. U našoj rafting bazi su obezbijeđeni tuševi i topla voda. Nakon toga učesnici idu na organiziran ručak u restoran.

Dužina rafting ture iz Glavatičeva do Ljute je oko 23 km i traje oko 5 sati. Sva potreba rafting oprema je obezbijeđena (čamci, neoprenska odijela, kaciga, čizmice i vjetrovka). Učesnici treba da obezbijede kupaći kostim, kao i dodatnu presvlaku.

Noćenje sa večerom je organizirano uApart& Hostelu Stećak u Konjicu.

Dan 4: Turistički obilazak grada Sarajeva i Vrela Bosne

Dolazak i ručak na Baščaršiji.
Poslije ručka obilazak Morića Han, kuća Sevdaha, Avaz toranj. Slobodne aktivnosti. Večera i noćenje u Sarajevu.

Nakon doručka, učesnici organiziranim prijevozom odlaze u Sarajevo. Obilazak stare jezgre grada iz 15-og vijeka (Baščaršija, Gazi Husrefbegova džamija, Gazi Husrefbegov bezistan, Sebilj, gradska vijećnica, Katedrala Srca Isusova, Latinska ćuprija – Principov most). Ručak na Baščaršiji.

Odlazak na Vrelo Bosne. Prekrasna voda, bujna vegetacija i hladni povjetarac sa planine Igman je iskustvo koje posjetitelji neće zaboraviti. Ovdje možete osjetiti svu ljepotu netaknute prirode. Ovo je idealno mjesto za opuštanje i rekreaciju na svježem zraku tijekom vrućih ljetnih dana.

Odlazak u Lukomir, večera i noćenje.

Dan 5: Obilazak sela Lukomir

stecak konjic Posjeta Lukomiru

Rafting Neretva Posjeta Lukomiru

Nakon doručka, obilazak sela i i druženje sa lokalnim ljudima dok ispijate tradicionalnu bosansku kafu. Uvijek gostoljubivi ljudi na Lukomiru primit će vas u njihove stare i jedinstvene bosanske kuće. Moći ćete prisustvovati izradi suvenira i pripremi tradicionalnih bosanskih jela. Lukomir, smješten na 1495 m nadmorske visine, je izoliran u prekrasnoj prirodi sa jedinstvenom arhitekturom, kulturom i historijom. Proglašen je kulturnim krajolikom i nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Odlazak sa organiziranim prijevozom na olimpijske planine Igman i Bjelašnicu, sa kratkim pauzama za fotografiranje.

Naredna destinacija je Jablanica, pauza za ručak – pečena janjetina, prije nastavka putovanja u Mostar. Večera i smještaj na atraktivnoj lokaciji u Starom gradu u Mostaru.

Dan 6: Obilazak Mostara i Blagaja

Nakon doručka, učesnici idu u obilazak Mostara, uključujući obilazak kulturno-historijskih spomenika: Stari most (UNESCO), stari grad kujundžiluk, Karađoz-begova džamija, Kule Tara i Halebija i Muzej Hercegovina towers.

Odlazak u Blagaj, srednjovjekovni grad Humske države iz koje je polovinom XV. vijeka nastala današnja Hercegovina. S ruševina starog grada ili Kule Herceg Stjepana, koja je izgrađena na strateškom položaju, na hridinama iznad izvora rijeke Bune, pruža se prelijepa panorama doline Neretve.

Ručak u restoranu pored rijeke Bune. Povratak u Mostar, večera i noćenje.

Dan 7: Obilazak Međugorja, Počitelja i vodopada Kravice

Nakon doručka, učesnici odlaze organiziranim prijevozom u Međugorje, smješteno između brda u južnom dijelu BiH. Za Međugorje je vezana priča o Gospi koja se ukazala i zbog toga svake godine dolazi veliki broj turista iz cijelog svijeta. Nakon posjete Međugorju odlazak na vodopad Kravice. Vodopad Kravice je prirodni fenomen nalik na Niagarine slapove, gdje se vodeni luk širine preko 150 metara obrušava s visine od 30 metara stvarajući veliki huk i rosnu kišu. Ovo je idealno mjesto za osvježenje tijekom vrućeg ljetnjeg dana. Slobodno vrijeme za fotografiranje na vodopadu.

Posjetit ćemo i ptičji rezervat Hutovo blato. To je močvara stvorena zbog sistema podzemnog vodonsonika rijeke Krupa. Ovo područje okruženo Deranskim jezerom, je dom 240 vrsta ptica tijekom migracija, baš kao i desetinama vrsta kojima je ovaj rezervat stalni dom. Tijekom migracija, desetine hiljada ptica popune jezero i njegovu okolinu. Najbolji način da promatrate ptice i uživate u Hutovu Blatu je obilazak čamce, koji je uključen u ovu tur. Ručak nakon ture.

Po povratku, posjeta srednjovjekovnom otomanskom gradu Počitelju, koji je smješten na lijevoj obali Neretve. Na ovom mjestu, bosanski Kralj Tvrtko izgradio je tvrđavu 1383. godine, koju je Osmansko carstvo osvojilo 1471., gdje su se zadržali sve do 1878. godine, što se vidi iz mnogobrojnih spomenika iz osmanskog perioda.

Večera i noćenje su organizirani u Mostaru.

Dan 8: Odlazak

Poslije doručka odlazak turista organiziranim prijevozom na aerodrom u Sarajevo.

Aranžman uključuje
– Profesionalne licencirane turističke vodiče i instruktore
– Sedam (7) noćenja / osam (8) dana
– Obroci po danima sa pićem
– Posjeta gradovima Konjic, Sarajevo, Jablanica, Mostar, Blagaj, Međugorje i Počitelj
– Posjeta parku prirode Hutovo blato i vodopadu Kravice
– Village tour Lukomir – selo iz XIV vijeka
– Rafting na rijeci Neretvi – kristalno pitka rijeka
– Hiking tour na planinu Prenj – hercegovački Himalaji
– Za sve aktivnosti obezbjeđena (profesionalna oprema / osiguranje / licencirani vodiči)
– Prevoz za aktivnosti predviđene aranžmanom
– CD sa fotografijama
– Cjelokupna organizacija putovanja